Soubry for professionals

Van bloem voor brood tot patisseriebloem

Het Soubry bloem assortiment wordt geproduceerd uit hoogwaardige zachte tarwe. De selectie van de tarwe gebeurt in verschillende regio’s (zowel binnen als buiten Europa), waardoor de productkwaliteit steeds gegarandeerd wordt. De Soubry bloemproducten bevatten natuurlijke ingrediënten (geen toevoeging van kleurstoffen of andere additieven).

Van bloem voor brood tot patisseriebloem: Soubry heeft de juiste oplossing voor al uw keukenavonturen.

Bloem voor brood 

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst.

Soubry ontwikkelde een heel gamma aan variëteiten, allemaal in 2kg en 5kg verpakkingen, die uitnodigen tot het combineren tot de lekkerste broden:

 • Wit brood: een zorgvuldige mengeling van fijne tarwe voor een zachte, mooie en witte kruimstructuur. Lekker licht en smaakvol.
 • Boerenbrood: gedeeltelijk voltarwemeel voor een licht, bruin brood met goudbruine korst.
 • Volkorenbrood: 100% voltarwemeel met een grotere hoeveelheid vezels dan boerenbrood en een meer geprononceerde smaak en bruinere kleur.
 • 6-granenbrood: barstensvol vitaminen (A, B en E), mineralen en vezels. Een echte karaktervolle bloem op basis van tarwe, rogge, haver, maïs, gerst en spelt aangevuld met soja.
 • Donker of 9-granenbrood: een heerlijke samenstelling voor donker brood op basis van tarwe, rogge, gerst, maïs, boekweit, spelt, soja, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Vol vezels en een rijke smaak.
 • Koekenbrood/melkbrood: een speciale melange met suiker, melk- en eigeelpoeder in de perfecte verhoudingen. Ideaal voor koekenbrood, zoete sandwiches, klaaskoeken, ... of als basis voor suiker- of rozijnenbrood.
 • Wit Brood + : een gezonde bloem voor wit brood boordevol vezels, vitaminen (B1, B2, B6 en PP) en mineralen (calcium, ijzer). Wit Brood + bevat ongeveer evenveel vezels als Tarwemeel voor Volkoren Brood. Ideaal, want niet alleen kinderen, maar ook volwassenen houden van wit brood, maar hebben de vezels van bruin nodig.

All-In Mix voor brood

De Soubry All-In Mix voor brood is zéér gemakkelijk in gebruik omdat je enkel water moet toevoegen. Alle andere ingrediënten zijn al in de mix aanwezig. De All-In Mix is ideaal voor de broodmachine: doe gewoon de mix en een beetje water in de machine, en zij doet de rest van het werk. Soubry ontwikkelde 5 variëteiten: All-In mix wit, boeren, volkoren, 9-granen en Feel Fit. Ze zitten in verpakkingen van 1 kg, ideaal voor 2 broodjes van 750g. De All-In Mix kan je uiteraard ook zonder broodmachine gebruiken.

Dan is de werkwijze:

 • All-In mix voor wit, boerenbrood en Feel Fit: Voeg 290 ml water toe voor 500g bloem. Kneed grondig tot een veerkrachtig deeg (kneed gedurende 4 à 6 minuten).
 • All-In mix voor volkoren en donker (9 granen) brood: Voeg 300 ml water toe voor 500g bloem. Kneed grondig tot een veerkrachtig deeg (kneed gedurende 6 à 8 minuten).
 • Vervolgens: Laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen. Vouw het toe en breng het in de juiste vorm. Laat opnieuw 30 minuten rijzen. Bak het brood af in de oven (200°C) gedurende 35 minuten.

Patisserie-, vloeiende en zelfrijzende bloem

Dit gamma bloemproducten wordt gemaakt van de fijnste bloemkwaliteit. Ze staat borg voor een fijne smaak en garandeert een perfect eindresultaat bij alle keukenbereidingen: sausen, cake, taarten, wafels, pannenkoeken, en allerlei gebak.

Meer weten over ons bloemproducten? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Neem ook een kijkje in ons aanbod pasta- en keukenhulpproducten.

 

Tips          Tips          Tips          Tips          Tips          Tips          Tips          Tips          Tips          Tips            

 

Gebruik ik best warm of koud water bij het bakken van een brood?

Bij het gebruiken van koud water/melk, zal de volledige gistkracht zich niet kunnen ontwikkelen. Neem idealiter lauw water (38 ºC).

 

HELP! Mijn brood is ingezakt/ te veel gerezen...

Indien het brood ingezakt is langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer de volgende keer iets minder water toe te voegen. U kan ook proberen een lichtere bloemsoort te gebruiken. Het brood kan ook te veel gerezen zijn, waardoor het enkel inzakt in het midden. Probeer minder gist toe te voegen, 1 á 2 gram.

 

Hoe bewaar ik het beste bloem?

Goede bloem kan doordat je ze niet op de goede manier bewaart in kwaliteit achteruit gaan, waardoor het brood niet voldoende meer rijst. Bewaar de bloem daarom op en koele (en liefst donkere) plaats. Stop ze in een goed afgesloten pot of een plastiek bewaardoos, zodat ze haar natuurlijk vochtgehalte behoudt.

 

Hoe krijg ik een luchtig/ klontervrij deeg?

Om deeg klontervrij en luchtig te krijgen is het aan te bevelen het meel direct na het afwegen, samen met de andere droge ingrediënten, met een garde los te kloppen of te zeven. Vooral wanneer verschillende meelsoorten worden gebruikt is het aangeraden alles los te kloppen voor een mooi resultaat.

 

Hoe lang moet ik mijn brood bakken?

Hoe lang je het brood moet bakken hangt af van het soort brood dat je bakt (vb. wit, 6 granen, volkoren, …). Bak je het brood af in de oven, volg dan de tijden en temperaturen die aangeduid zijn op de verpakking. Gebruik je een broodbakmachine, bekijk dan de verschillende programma’s die op de machine zijn aangeduid. Kies dat programma dat past bij de soort bloem die je gebruikt. Dit staat normaalgezien ook vermeld in de handleiding van je machine.

 

Hoe moet ik omgaan met gist?

 • Bij gebruik van verse gist; losroeren en oplossen in warm water. Er mag een kleine hoeveelheid suiker worden toegevoegd.
 • Bij droge gist ipv verse, neem dan de halve hoeveelheid. Los droge gist op in 100 ml water van 40ºC met een beetje suiker en laat dit 10 minuten staan. Op die manier verkort u het rijs proces van het brood. Het mooiste en smakelijkste brood krijgt u als het na 30 à 40 minuten voldoende is gerezen.
 • Breng gist en zout niet in direct contact met elkaar, roer zout eerst door de bloem.

 

Hoe moet je omrekenen van droge (instant) gist naar verse gist?

Verse gist bevat een gedeelte water. Vandaar dat je – voor hetzelfde gebak of brood – meer verse gist dan droge gist moet toevoegen : vermenigvuldig de hoeveelheid droge gist met 2,5.

 

Hoe werk ik een brood mooi af?

 • Besproei door middel van een heel fijne plantenspuit het gerezen deeg met lauw water voor het in de oven gaat. Zet ook nog een vuurvast schaaltje gevuld met water in de oven om uitdrogen van de bovenkorst te voorkomen.
 • Wilt u een mooie glanzende korst op het brood, draai dan de oven uit als de baktijd is verstreken. Bestrijk het brood met heet water en laat 1 minuut in een dichte oven drogen.

 

Wat als het bakproces is afgelopen?

Het brood direct na het bakken uit de vorm halen en op een uitdamprooster onder een schone (thee)doek laten afkoelen. De korst blijft stevig en wordt niet hard.

 

Wat is de ideale bakvorm?

Niet alleen de smaak, textuur en korst van het brood zijn belangrijk, maar ook de vorm.

Als je het brood afbakt in de oven, kies je best een geschikte bakvorm. Afhankelijk van het gewicht van het brood dat je wenst, gelden bepaalde afmetingen voor het bakblik;

 • Voor een brood van +/- 500g: neem een bakvorm van 190 x 115 x 65 mm
 • Voor een brood van +/- 750g: neem een bakvorm van 220 x 125 x 65 mm
 • Voor een brood van +/- 1 kg: neem een bakvorm van 250 x 155 x 70 mm

 

Wat met glutenvrij brood?

Op verpakkingen van glutenvrij meel en/of op recepten die fabrikanten en importeurs leveren, staat waardevolle informatie over bijv. de tijd die u moet mixen en de aanbevolen hoeveelheid vocht.

 

Handige tips...

 • Zorg dat alle ingrediënten en materialen op kamertemperatuur zijn. De beslagkom zonodig spoelen met warm water.
 • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Hebt u geen weegschaal waarop u kleine hoeveelheden kunt wegen, dan kunt u het beste de volgen maten aanhouden;
  • 1 theelepel zout = ± 3 gram
  • 1 eetlepel suiker = ± 10 gram
 • Meet de temperatuur van het vocht (melk of water) met een digitale (koorts)thermometer, de temperatuur moet 30ºC zijn. Denk eraan als u gist hebt opgelost in water, deze hoeveelheid in mindering te brengen op de voorgeschreven hoeveelheid.
 • Bij het bakken van meer broden tegelijk, reken dan ± 5 minuten baktijd extra per brood.

 

Wist je dat...

 • Wit meel neemt minder vocht op dan Volkoren meel.
 • De vocht hoeveelheid die gebuikt moet worden is steeds afhankelijk van het meel en bloem, want die zijn niet steeds constant, zodat dat deze steeds weer wat aangepast moeten worden.
 • Een vuist regel voor de hoeveelheid vocht is; meel gewicht x 0.6 = ml vocht.
 • Brooddeeg moet stevig en soepel zijn. Is het deeg nog een beetje plakkerig, voeg dan nog een eetlepel bloem toe. Is het deeg te droog, maak dan uw handen met wat lauw water nat en kneed het deeg nogmaals door.
 • Zet deeg dat moet rijzen niet op of naast de verwarming, dan wordt het namelijk te droog en rijst het te snel.
 • Iedere oven is anders. De aangegeven baktijden zijn daarom altijd slechts een richtlijn. Houd het brood tijdens het bakken goed in de gaten, zeker nadat de helft van de aangegeven baktijd om is.

Etabl. J. Soubry NV/SA - Verbrandhofstraat 51, 8800 Roeselare - Tel. (+32) 051/22.23.20 - Fax. (+32) 051/22.90.72