tarweveld

Keukenhulp

Griesmeel en paneermeel: uw keukenhulpjes

Het Soubry assortiment bevat een volledig gamma van basisproducten voor de keuken. Onze keukenhulpjes helpen u bij het perfectioneren van uw gerechten en laten u de heerlijkste desserten tevoorschijn toveren.

U vindt deze producten in ons keukenhulpgamma:

  • Maïszetmeel
  • Aardappelzetmeel
  • Paneermeel
  • Rijstgriesmeel
  • Tapioca
  • Beschuiten

Meer uitleg over deze producten:

Maïszetmeel

Maïszetmeel wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt. Zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het in water wordt gebracht en vervolgens wordt gekookt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld waterige voedselproducten (sauzen, etc.) worden gebonden tot een dikker samenhangend geheel.

Productieproces maïs zetmeel

Zoals de naam aangeeft, wordt dit type zetmeel gewonnen uit maïs. De maiskorrel is niet alleen rijk aan zetmeel, maar ook aan olie en eiwit. Om de diverse componenten van elkaar te kunnen scheiden wordt de maïs eerst gewassen en gedurende enkele etmalen geweekt in een oplossing van zwaveldioxide. Na dit proces is de korrel zacht geworden en kan de olierijke kiem mechanisch van de maïs korrel worden gescheiden. De maïs olie wordt met behulp van persen aan de kiem onttrokken. Met behulp van extractie worden de laatste resten olie aan de kiemen onttrokken.

Het vrijgekomen zetmeel is nu nog verre van zuiver: het is, naast te hoge concentraties aan zwaveldioxide, rijk aan eiwitten. Het wassen van de suspensie brengt het gehalte aan zwaveldioxide terug naar een veilige waarde. De eiwitten, die de maïs zijn typische gele kleur geven, worden vervolgens met behulp van centrifuges van het zetmeel gescheiden. Hiermee bereikt de fabrikant twee dingen: het maïszetmeel krijgt geen ongewenste gele kleur en het eiwit kan apart worden verkocht aan de diervoedselindustrie.

Tijdens de laatste stappen van het productieproces wordt het water aan de zetmeelsuspensie onttrokken en wordt het maïszetmeel gedroogd of, afhankelijk van de toepassing, verder bewerkt tot derivaten (zoals glucosesiroop, etc.)

Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel is zetmeel gewonnen uit aardappelen. In de cellen van aardappels komen zetmeelkorrels voor. Om het zetmeel te winnen worden de aardappelen vermalen, waarbij de zetmeelkorrels uit de kapotgemaakte cellen vrij komen. Het zetmeel wordt vervolgens gescheiden en gedroogd tot poeder.

Aardappelzetmeel bestaat voornamelijk uit zetmeel en bevat in vergelijking met maïszetmeel amper proteïnen of vet. Het poeder heeft een heldere witte kleur en de gekookte aardappelzetmeel oplossing heeft unieke eigenschappen zoals een neutrale smaak, een goede helderheid en hoge bindkracht en een minimale neiging tot schuimen en geel worden.

Aardappelzetmeel wordt gebruikt in de voedingsindustrie onder andere om noedels, borrelnootjes, winegums, chips, frankfurter worst, bakkersroom te maken en soepen en sauzen te binden.

Paneermeel

Paneermeel is een restproduct van het produceren van beschuiten. Het kan ook worden gemaakt door twee beschuiten of droog brood fijn te wrijven. Paneermeel wordt gebruikt om voedingswaren die gefrituurd of gebakken moeten worden te voorzien van een krokant laagje. Daartoe wordt het voedingsmiddel eerst indien nodig gekruid. Daarna wordt het door losgeklopt eiwit met wat olie en water gehaald. Het vochtige product wordt vervolgens door het paneermeel gehaald. Voor een dikkere laag wordt de procedure herhaald.

Producten die vaak gepaneerd worden zijn:

kroketten
cordon bleu
visfilet
schnitzel
etc.
Paneren is ook mogelijk met bijvoorbeeld bloem.

Rijstgriesmeel

Rijstgriesmeel is fijngemalen rijst. Het wordt oa. gebruikt voor griesmeelpudding en voor het maken van gnocchis. Rijstkreem (crème de riz) is zeer fijngemalen gebroken rijstkorrels. Enkel het kiemwit (de zetmeel voorraad kern van de rijstkorrel) wordt hiervoor gebruikt.

Rijstgriesmeel wordt veel gebruikt voor het binden van soepen, voor het maken van melknagerechten, en in de kindervoeding. Het is immers heel licht verteerbaar.

Tapioca

Tapioca is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde maniokwortel en wordt gebruikt bij het koken. Het wordt verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk in kleine harde witte korrels of “parels”, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.

De Maniokbloem (tapiocabloem) wordt vaak gebruikt als bindmiddle in voedsel en het wordt ook gebruikt als bindmiddel voor geneesmiddel tabletten. Tapiocabloem is glutenvrij en daardoor geschikt voor mensen met een allergie voor gluten.

Tapioca wordt ook vaak gebruikt in soepen, als belangrijk bestanddeel van kroepoek, etc.

Samen met onze keukenhulpjes, onze recepten en onze kooktips wordt elke maaltijd een feest!