Ciabatta

Bloem voor brood

135 minuten

Ingrediënten

Voor 1 personen

Bereiding

  1. STAP 1: Deegbereiding Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet er nu het water bij en meng goed. Voeg het zout toe. Kneed het verder tot een soepel deeg.
  2. STAP 2: 1ste rijs Voeg in kleine hoeveelheden van het extra water toe. Als al het water opgenomen is voeg dan ook de olijfolie toe. Laat afgedekt met een keukenhanddoek gedurende 30 minuten rijzen.
  3. STAP 3: “stretch and fold” Strooi wat bloem op je werkblad en leg het deeg er op. Duw het in een rechthoekige vorm. Rek het deeg wat uit en vouw dubbel op de langste kant. Draai het een kwartslag, rek nog eens uit en vouw dubbel. Dit herhaal je nog twee maal. In totaal vier keer uitrekken en dubbel vouwen. Dit wordt “stretch and fold” genoemd. Je zal voelen dat het deeg wat steviger is geworden hierdoor.
  4. STAP 4: 2de rijs Strijk een plastiek kom, best rechthoekig van vorm, in met olijfolie. Leg het deeg er in. Zet het deksel op de kom. Laat nu gedurende 24 uur rijzen in de koelkast.
  5. STAP 5: Deeg vormen en 3de rijs Bebloem je werkblad ruim met bloem en ‘giet’ het deeg er voorzichtig op. Rek het zachtjes uit tot een rechthoek met een dikte van 3 cm. Snij het in rechthoeken volgens de gewenste grootte. Bestrooi de deegstukken goed met bloem. Leg ze op een bakplaat en laat 60 minuten afgedekt onder een keukenhanddoek rijzen.
  6. STAP 6: Bakken Warm de oven voor op 240°C. Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 12 tot 13 minuten. Als je oven dit toelaat laat dan de laatste twee tot drie minuten de ovendeur op een kier staan. Zo kan de stoom ontsnappen en krijg je een krokantere korst. Haal uit de oven en laat de broden afkoelen op een rooster.
  7. TIP - Daar dit een zeer kleverig deeg wordt, werk je best met een keukenrobot - Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.

Wellicht is dit ook iets voor jou