Zesgranentijgerbrood

Bloem voor brood

160 minuten

Ingrediënten

Voor 1 personen

  • 350 Soubry Bloem voor brood
  • 8 g zout
  • 210 g water
  • 10 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 20 g verse gist
  • 20 g Anco rijstemeel of paneermeel
  • 40 g water
  • 2 g verse gist
  • 2 g fijne kristalsuiker
  • 2 g arachideolie
  • snuifje zout

Bereiding

  1. Voor de tijgerpap meng je het paneermeel of rijstemeel met de helft van het (koud) water. Kook de rest van het water in een klein pannetje. Giet het papje bij het kokende water laat even opkoken. Laat afkoelen. Voeg nu de gist, de suiker en het zout toe. Roer goed los. Laat een 30 minuten rijzen. Net voor gebruik de olie toevoegen en goed onder roeren.
  2. STAP 1: Deegbereiding en 1ste rijs Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet nu het water bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten mengen en het deeg zich begint te vormen kan je de boter toevoegen. Kneed verder tot een soepel deeg. Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek.
  3. STAP 2: Deeg vormen Duw de deegbol plat met je vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad. Maak de bol nu langwerpig.
  4. STAP 3: 2de rijs Boter de bakvorm goed in en leg het deeg erin. Dek af onder een keukenhanddoek en laat gedurende 20 minuten rijzen.
  5. STAP 4: Tijgerpapje aanbrengen en 3de rijs Roer de lucht uit het tijgerpapje. Smeer de bovenkant van het brood in met het papje. Gebruik hiervoor een borsteltje. Laat het brood, onafgedekt, nog ruim 40 minuten rijzen.
  6. STAP 5: bakken Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de bakvorm op een ovenplaat en schuif in de oven. Bak gedurende 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven. Laat even afkoelen en haal het brood uit de bakvorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.
  7. TIP - Door het tijgerpapje gaat het brood eerder kleuren. Haal het dus niet te snel uit de oven want anders heb je kans dat het brood niet volledig is uitgebakken. - Er zijn verschillende methoden om deeg te bereiden: machinaal en manueel. Ontdek ze allemaal in onze tips and tricks.

Wellicht is dit ook iets voor jou