Alternatieve bakmethodes

Verschillende bakmethodes.

 

Traditioneel bakken we thuis het brood in een bakblik. Er zijn echter ook andere mogelijkheden:

 • Bakken op een broodbaksteen. Dit is gemaakt van chamottesteen. Dit is een vuurvaste steen die goed de warmte kan opslaan en terug afgeven. Neem best een niet te dunne steen. Een pizzasteen is maar een halve cm dik. Te dun om een brood voldoende warmte te geven. Zoek een steen van toch minstens 3 cm dik.
  Leg je steen in de oven vooraleer je hem gaat voorverwarmen. Te plotse schommelingen in temperatuur kunnen de steen doen breken. Reken dan toch op een half uurtje voorverwarmen.
  Wil je de steen reinigen, dompel hem niet onder in water. Hij zal water opnemen en bij een volgende bakbeurt wordt dit water stoom en dit kan je steen doen barsten. Beter met een licht vochtige doek reinigen.
  Om je steen te beschermen kan je hem bedekken met bakpapier.
 • Bakken in een Dutch oven. Dit is een gietijzeren kookpot met deksel.
  Laat de kookpot zonder deksel mee voorverwarmen in de oven. Reken toch snel op een uurtje. Haal hem dan voorzichtig uit de oven, let op, hij is gloeiend heet. Leg dan je gerezen deeg op een bakpapier in de pot. Plaats het deksel erop en zet zo in de oven. Laat een halfuur bakken. Verwijder het deksel en laat nog 15 tot 20 minuten verder bakken.
  Je kan dit ook bakken in een barbecue waarbij je de temperatuur gemakkelijk kan controleren. Ben je heel avontuurlijk aangelegd, dan kan je ook proberen om boven een kampvuur je broodje te bakken.
 • Bakken onder een stolp. Deze bestaat uit een bodem en een stolp uit gebakken klei. De buitenkant is geglazuurd, de binnenkant niet. Het voordeel is vooral dat je de pot niet moet mee voorverwarmen.
  Na de eerste rijs bol je het deeg stevig op. Strooi wat bloem op de bodem, leg je deeg er op, plaats de stolp en laat het deeg zo een uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 230 graden . Plaats bodem en stolp in de oven. Laat 45 minuten bakken.
  Omdat de pot binnen nog poreus is zal die het overbodige vocht opnemen en wordt het brood lekker krokant.

Nog een paar tips

 • Over het rijzen: Wil je een brood bakken op de steen, in de Dutch oven of onder de stolp dan moet je het deeg heel goed opbollen. Zorg ervoor dat je deeg dan ook niet te slap is. Heb je het opbollen nog niet zo goed onder de knie, laat dan je deeg rijzen in een rieten rijsmandje. Je kan ook een keukenhanddoek leggen in een glazen kom en daar het deeg in laten rijzen. Strooi dan zowel in het mandje als op je handdoek ruim wat bloem. Zo voorkom je dat het deeg in de vorm gaat kleven.
  Om het deeg in de oven te schuiven neem je een stuk bakpapier. Draai de rijsmand of kom om en laat het deeg voorzichtig op het papier glijden. Met een schietplankje kan je nu het bakpapier met het deeg op de baksteen schuiven.
 • Voor een echt rustieke vorm kan je het deeg net voor het inovenen nog bestrooien met bloem. Doe dit door middel van een zeef. Met eens scherp mes kan je dan een insnijding geven in het deeg. Op die plaats gaat het deeg dan scheuren bij de ovenrijs.
  Ben je wat kunstzinnig aangelegd dan kan je zelfs een mooi patroon in het deeg kerven.

Wellicht is dit ook iets voor jou

Sandwiches

Spelt Spaghetti fijn

spirelli kookpot paprika

Hoe maak je een pastagerecht in één pan?

Lena