Griesmeel en paneermeel: uw keukenhulpjes

Het Soubry assortiment bevat een volledig gamma van basisproducten voor de keuken. Onze keukenhulpjes helpen je bij het perfectioneren van jouw gerechten en laten je de heerlijkste desserten tevoorschijn toveren.

Je vindt deze producten in ons keukenhulpgamma:

  • Maïszetmeel

  • Aardappelzetmeel

  • Paneermeel

  • Rijstgriesmeel

  • Tapioca

Meer uitleg over deze producten:

keukenhup

MAÏSZETMEEL

Maïszetmeel wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt. Zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en te binden als het in water gekookt wordt. Hiermee kunnen vloeistoffen (sauzen, etc.) worden gebonden tot een dikker samenhangend geheel. Maïszetmeel bevat geen gluten en vormt bijgevolg een glutenvrij alternatief voor tarwebloem.

AARDAPPELZETMEEL

Net zoals maïszetmeel bevat aardappelzetmeel geen gluten. Daarentegen bestaat het voornamelijk uit zetmeel en bevat het in vergelijking met maïszetmeel amper proteïnen of vet. Het poeder heeft een heldere witte kleur en hoge bindkracht waardoor het zorgt voor een heldere en stevige binding. Daarnaast heeft aardappelzetmeel van nature een neutrale smaak en schuimt het weinig wat ideaal is bij de bereiding van patisserietoepassingen..

PANEERMEEL

Paneermeel is een restproduct van het produceren van beschuiten. Het kan ook worden gemaakt door twee beschuiten of droog brood fijn te wrijven. Paneermeel wordt gebruikt om voedingswaren die gefrituurd of gebakken moeten worden te voorzien van een krokant laagje. Daartoe wordt het voedingsmiddel eerst door losgeklopt eiwit met wat olie en water gehaald waardoor het paneermeel beter blijft kleven. Het vochtige product wordt vervolgens door het paneermeel gehaald. Voor een dikkere laag wordt de procedure herhaald.

RIJSTGRIESMEEL

Rijstgriesmeel is fijngemalen rijst. Het wordt oa. gebruikt voor griesmeelpudding en voor het maken van gnocchis. Rijstkreem (crème de riz) is zeer fijngemalen gebroken rijstkorrels. Enkel het kiemwit (de zetmeel voorraad kern van de rijstkorrel) wordt hiervoor gebruikt.

Rijstgriesmeel wordt veel gebruikt voor het binden van soepen, voor het maken van melkdesserts, en in de kindervoeding. Het is immers heel licht verteerbaar.

TAPIOCA

Tapioca is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde maniokwortel en wordt gebruikt bij het koken. Het wordt verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk in kleine harde witte korrels of “parels”, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.

Tapioca wordt vaak gebruikt als bindmiddel en is glutenvrij waardoor het geschikt is voor mensen met een allergie voor gluten.

Tapioca wordt ook vaak gebruikt in soepen, als belangrijk bestanddeel van kroepoek, etc.