Mediterrane burger

  • 40 minuten
  • cooking icon 45 minuten
  • 1 uur 15 minuten
Soubry-ELLE-Burger-4

Recept in samenwerking met

Elle food

Ingrediënten

Voor 4 brood(jes)

  • 330 g

  • 140 g

    plantaardige melk

  • 13 g

    verse gist

  • 10 g

    suiker

  • 3 g

    zout

  • 30 g

    plantaardige natuuryoghurt

  • 20 g

    gesmolten margarine

Geroosterde paprika

  • 1

    rode paprika

  • olijfolie

  • peper en zout

Burger

  • 240 g

    uitgelekte kikkererwten

  • 1

    uit

  • 1 e.l.

    olijfolie

  • 40 g

    havervlokken

  • 1 t.l.

    komijnpoeder

  • 1 t.l.

    paprikapoeder

  • 1 t.l.

    knoflookpoeder

  • 1 snuifje

    zout

  • Anco paneermeel

Pesto

  • 40 g

    rucola

  • 20 g

    verse basilicum

  • 1

    teentje knoflook

  • 30 g

    zonnebloempitten

  • 1 e.l.

    voedingsgist

  • 2 e.l.

    olijfolie

  • 1 e.l.

    balsamico-azijn

  • 1 snuifje

    zout

6-granen brood 2kg NL

Mix voor 6 granenbrood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze bloemmix zit barstensvol vitaminen (A, B en E), mineralen en vezels. Een echte karaktervolle bloem op basis van tarwe, rogge, haver, maïs, gerst en spelt - aangevuld met soja.

Bereiding

  1. Broodjes

  2. Verwarm een beetje plantaardige melk in een kop tot ze lauwwarm is. Verbrokkel de gist en roer met een houten lepel om de gist op te lossen in de melk.
  3. Meng de mix voor 6-granenbrood, de suiker en het zout in een grote slakom.
  4. Giet voorzichtig het gist- en melkmengsel en de rest van de melk erbij. Voeg de yoghurt en de gesmolten margarine toe, en meng met een lepel. Wanneer zich een deeg begint te vormen, leg het dan op een met bloem bestrooid werkblad en kneed met de hand gedurende 5 à 10 minuten tot je een gladde en elastisch deeg krijgt.
  5. Vorm een deegbal en leg hem in een licht ingeoliede slakom. Bedek het deeg met een schone theedoek en laat het gedurende 30 à 45 minuten rijzen op een lauwe plaats zonder tocht, tot het volume van het deeg verdubbeld is.
  6. Gegrilde paprika

  7. Leg de paprika in z’n geheel op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats hem voor ongeveer 25 minuten in de oven op 200 °C. Als de paprika zacht is en grote blaren krijgt, haal hem dan uit de oven en bedek hem met een theedoek. Laat afkoelen. Zodra de paprika is afgekoeld, verwijder je voorzichtig het vel. Snij de paprika in twee, verwijder de steel en de pitten, en snij het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel met olijfolie en voeg zout en peper toe.
  8. Burgers

  9. Voor de burgers met kikkererwten begin je met de ui te pellen en fijn te hakken. Verwarm olie in een pan en fruit de ui op een middelhoog vuur gedurende 4 minuten.
  10. Laat de kikkererwten uitlekken en droog ze goed af met keukenpapier. Mix de kikkererwten, de ui, de havervlokken, de komijn, de paprika, de knoflookpoeder en het zout in een keukenrobot tot je een homogene massa met textuur krijgt. Het mengsel moet stevig genoeg zijn om burgers mee te kunnen maken. Als het mengsel te vochtig is, kan je een beetje bloem toevoegen.
  11. Verdeel het mengsel in vier porties en maak burgers. Haal de burgers door paneermeel om ze te paneren. Warm een bodempje olie op in een pan. Leg de burgers erin en bak ze 3 à 4 minuten aan elke kant. Haal de burgers uit de pan en leg ze op keukenpapier.
  12. Pesto

  13. Mix alle ingrediënten in de keukenrobot tot er een homogeen, licht korrelig mengsel ontstaat. Proef en kruid bij. Bewaar de pesto op een koele plaats.
  14. Afwerking

  15. Als het deeg in volume is verdubbeld, leg het dan op een met bloem bestrooid werkblad en vouw het twee keer dicht. Vorm een bol en verdeel die in vier gelijke porties van ongeveer 135 gram.. Rol elk stuk deeg tot een klein bolletje. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek opnieuw af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  16. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  17. Als de broodjes goed gerezen zijn, bestrijk ze dan voorzichtig met de plantaardige melk en zet ze gedurende 15 minuten in de oven tot ze licht gekleurd zijn. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  18. Snij de afgekoelde broodjes in twee. Besmeer de open kant van de broodjes met een flinke lepel pesto, leg de burger met kikkererwten erop en voeg een beetje mayonaise, de geroosterde paprikaplakjes en een handvol rucola toe.

Ontdek al onze tips voor het bakken van brood

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie