SCANDINAVISCH SMØRREBRØD

 • 30 minuten
 • cooking icon 45 minuten
 • 1 uur 10 minuten
Soubry-Smorrebrod-2LR

Recept in samenwerking met

Elle food

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

 • 400 g

 • 180 + 20 ml

  water

 • 10 g

  verse bakkersgist

 • 5 g

  zout

 • 30 g

  melasse, mout of rijstsiroop

 • 20 g

  margarine op kamertemperatuur

 • 20 g

  pompoenpitten

 • 20 g

  lijnzaad

Donker brood 2kg NL

Mix voor Donker brood (9-granen)

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een heerlijke samenstelling voor een donker brood. Op basis van tarwe, rogge, gerst, maïs, boekweit, spelt, soja, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Vol vezels en met een rijke smaak!

Bereiding

 1. Warm de 20 ml water op in een kopje zodat het net lauw is (27-28°C). Verkruimel de gist in het water en roer met een houten lepel zodat de gist volledig oplost.
 2. Meng de mix voor donker brood (9 granen) en het zout in de kom van een keukenrobot (bij voorkeur) of anders in een grote slakom.
 3. Giet het water-gistmengsel, de overige 180 ml water en de melasse beetje bij beetje in de kom. Intussen laat je de robot kneden met de deeghaak of je roert met een houten spatel. Doe dit 5 minuten lang.
 4. Wanneer zich een deeg begint te vormen, voeg je er de margarine, de pompoenpitten en het lijnzaad bij. Kneed opnieuw gedurende 5 tot 10 minuten, met de robot of met een spatel, tot je een gelijkmatig, vochtig en licht kleverig deeg verkrijgt.
 5. Vorm een grote bal van het deeg en leg die in een vooraf ingevette slakom. Dek het deeg af met een schone doek en laat het 40 minuten lang rijzen in een halfwarme, tochtvrije plek. Het deeg moet in volume verdubbelen.
 6. Zet een grote, rechthoekige cakevorm met rechte randen klaar. Boter de bodem en de randen zorgvuldig in en besprenkel ze dan met bloem. Draai de vorm om, om de overtollige bloem te verwijderen.
 7. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld en goed stevig aanvoelt, leg je het op een met bloem bestrooid werkblad. Vouw het tweemaal over. Vorm nu een worst die even lang is als de lengte van de bakvorm en leg hem in de vorm. Dek de bakvorm af met een doek en laat nog 30 minuten rijzen.
 8. Verwarm de oven voor op 220°C.
 9. Plaats een plaat bovenop de bakvorm, met een zwaar voorwerp erbovenop zodat de plaat goed vastzit. Bevochtig de oven door wat water tegen de wanden te gooien. Plaats de bakvorm met de verzwaarde plaat er nog steeds bovenop in de oven en bak gedurende zo'n 45 minuten. Haal de bakvorm uit de oven, verwijder de plaat en draai de vorm voorzichtig om. Haal het brood uit de bakvorm. Laat het brood nu volledig afkoelen op een rooster.

Ontdek al onze tips voor het bakken van brood

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie