Bloempotjesbrood

  • 25 minuten
  • cooking icon 20 minuten
  • 1 uur 40 minuten

Ingrediënten

Voor 12 brood(jes)

Donker brood 2kg NL

Mix voor Donker brood (9-granen)

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een heerlijke samenstelling voor een donker brood. Op basis van tarwe, rogge, gerst, maïs, boekweit, spelt, soja, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Vol vezels en met een rijke smaak!

Bereiding

  1. Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi hem over de bloem. Giet het water bij de bloem en meng goed. Voeg het zout toe. Kneed het verder tot een soepel deeg. Eenmaal het deeg is gevormd, voeg de boter toe. Kneed goed door tot een soepel deeg.
  2. Bol het deeg op en laat 30 minuten, afgedekt onder een keukenhanddoek, rijzen op een warme plaats.
  3. Verdeel het deeg in stukjes van 70g. Bol ze op en laat 10 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
  4. Duw de bolletjes plat met je vlakke hand, zo worden de gasbellen gelijkmatiger verdeeld. Duw ieder stukje deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de vouwen onderaan komen te liggen. Leg je hand rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je hand niet op, het deeg moet steeds contact houden met het werkblad.
  5. Vet de bloempotjes goed in met boter. Leg de deegbolletjes samen met een stukje bakpapier aan de onderkant er in, dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 220°C. Zet de potjes op een bakplaat en schuif in de oven. Bak de broodjes af gedurende 20 minuten. Haal ze uit de oven, ontvorm ze en laat verder uitdampen op een rooster. Eenmaal ze volledig afgekoeld zijn plaats je de broodjes opnieuw in de bloempotjes om ze zo op de feesttafel te zetten.

Tip!

Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie