Auvergnebrood - pavé

 • 20 minuten
 • cooking icon 40 minuten
 • 4 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

Donker brood 2kg NL

Mix voor Donker brood (9-granen)

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een heerlijke samenstelling voor een donker brood. Op basis van tarwe, rogge, gerst, maïs, boekweit, spelt, soja, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Vol vezels en met een rijke smaak!

Bereiding

 1. Kneed de bloem, gist, water, zout en desem samen tot een soepel deeg. Laat de kneder 5 minuten kneden op stand 1. Voeg dan de boter toe en kneed nog 5 minuten op stand 2.
 2. Smeer een kom goed in met olijfolie. Leg de deegbol erin en wrijf de bovenkant van het deeg ook in met olijfolie. Dek af met een keukenhanddoek en geef een “voorrijs” van 2 uur.
 3. Duw het deeg goed plat zodat alle lucht er uit is (ontgassen) en bol op. Laat een 15 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
 4. Duw de bol wat plat en maak hem vierkant.
 5. Snij een stuk bakpapier een vijf tal cm groter dan je deegstuk. Leg het bakpapier op een omgekeerde bakplaat of op een houten deegplankje. Hiermee kan je straks het deeg makkelijk op de bakplaat in de oven of op een broodbaksteen laten glijden.
 6. Leg het deegstuk op het bakpapier. Dek af met een keukenhanddoek en laat nog eens 2 uur rijzen.
 7. Laat de oven voorverwarmen op 220°C. Gebruik je een broodbaksteen dan moet de oven minstens een half uur voorverwarmen.
 8. Maak het deegstuk nu terug vierkant. Strooi er met een zeef wat bloem over. Geef het deeg voorzichtig vier insnijdingen van een halve cm diep, vertrekkend van het midden naar de hoeken toe. Schuif nu het deeg samen met het bakpapier op je bakplaat of broodbaksteen.
 9. Zet de oven nu op 200°C en laat het brood bakken gedurende 40 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Tip!

Wens je een nog krokantere korst? Laat dan een klein stenen schaaltje met wat keitjes in mee opwarmen in de oven. Giet bij het inovenen voorzichtig 50 ml water op de steentjes. Let op, want er komt onmiddellijk stoom vrij. Laat de laatste tien minuten je ovendeur op een klein kiertje staan. Stop hiervoor een mes tussen de deur. Opgelet sommige ovens laten dit niet toe. Ze stoppen met bakken als de deur op een kiertje staat!

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie