Pain Couronne
- 25 minuten
- 25 minuten
- 2 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor 2 brood(jes)
-
600 g
Voordeeg
-
100 g
Mix voor Haverzemelenbrood
-
100 g
water
-
2 g
verse gist
Deeg
-
500 g
bloem voor Haverzemelenbrood
-
15 g
verse gist
-
260 g
water
-
10 g
zout
Bereiding
-
Voordeeg
- Doe het water in een mengkom. Verkruimel de gist er in. Voeg de bloem toe en meng goed met een houten spatel. Dek de kom af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats gedurende 2 uur.
-
Deeg
- Kneed de bloem, gist, water, zout en het voordeeg samen tot een soepel deeg. Laat de kneder 5 minuten kneden op stand 1 en daarna nog 5 minuten op stand 2. Dek af met een keukenhanddoek en geef een voorrijs van 30 minuten.
- Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en bol op. Laat een 15 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
- Strooi wat bloem op je werkblad. Duw de bollen wat plat en maak in het midden van iedere bol een opening. Rek de opening voorzichtig groter uit tot een ring.
- Neem een bakring of glas van ongeveer 10 cm, beboter de buitenkant. Neem een bakplaat, leg er een bakpapier op, leg het deeg erop en plaats de bakring in de opening. De bakring verhindert dat het deeg weer aan mekaar gaat rijzen.
- Dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
- Neem de bakring voorzichtig weg. Geef de deegring met een scherp mesje enkele ondiepe insnijdingen.
- Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 240°C. Verlaag je oventemperatuur naar 200°C. Bak deze couronne gedurende 20 tot 25 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
Tip!
Dit brood wordt nog lekkerder op een broodbaksteen. Deze moet minstens 30 minuten mee voorverwarmen in de oven. Leg in het begin je bakpapier op een omgekeerde bakplaat. Laat dan bij het inovenen het bakpapier met het deeg voorzichtig op de baksteen glijden. Let op want de steen is gloeiend heet.
Wens je een nog krokantere korst? Laat dan een klein stenen schaaltje met wat keitjes mee opwarmen in de oven. Giet bij het inovenen voorzichtig 50 ml water op de steentjes. Let op, want er komt onmiddellijk stoom vrij. Laat de laatste 10 minuten je ovendeur op een klein kiertje staan. Stop hiervoor een mes tussen de deur. Opgelet sommige ovens laten dit niet toe. Ze stoppen met bakken als de deur op een kiertje staat!