Haverzemelenbrood als afbakbrood

 • 25 minuten
 • cooking icon 45 minuten
 • 60 minuten

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

 • 350 g

 • 210 g

  water

 • 20 g

  verse gist

 • 10 g

  reuzel of ongezouten boter op kamertemperatuur

 • 9 g

  zout

 • een handvol haverzemelen

Haverzemelenbrood 2kg

Mix voor Haverzemelenbrood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst.

Soubry Mix voor lichtbruin Haverzemelenbrood is een bron van voedingsvezels, dus ideaal om de dag vol energie te starten. Bovendien heeft dit lekker brood als eigenschap dat het helpt de cholesterol te verlagen*.

Bereiding

 1. Doe de bloem in een mengkom samen met de gist en het water. Meng goed, voeg het zout toe en begin te kneden. Als het deeg is gevormd kneed je er ook de boter of reuzel door. Kneed verder tot een soepel deeg.
 2. Duw het deeg plat en bol op tot een stevige bol. Laat dit nu ruim 30 minuten, afgedekt onder een keukenhanddoek, rijzen.
 3. Duw de deegbol plat. Vouw de zijkanten naar binnen en bol op. Maak het deeg nu langwerpig. Bevochtig het deeg en duw het in de haverzemelen. Leg op een bakplaat en laat afgedekt onder een keukenhanddoek 30 minuten rijzen.
 4. Verwarm de oven voor op 190°C. Snij het deeg bovenaan ondiep in met een scherp mes. Het brood zal tijdens het bakken daar mooi openspringen. Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 30 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.Je kan het brood nu inpakken in huishoudfolie en invriezen.Afbakken: Laat het een uurtje ontdooien in de folie. Verwarm je oven voor op 220°C en bak het broodje nu nog 15 minuten verder af. Wil je het brood wel direct afbakken, verwarm de oven dan op 230°C en bak gedurende 40 minuten.

Tip!

Je kan deze techniek gebruiken voor alle broden. Bak ze een eerste keer 10 minuten minder dan de aangegeven tijd op 40°C minder dan aangegeven. We bakken het brood de eerste keer niet volledig af. Na invriezen en ontdooien kan je het dan verder afbakken. Zo heb je snel een versgebakken broodje.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie