Zaden en pittenbrood

  • 25 minuten
  • cooking icon 45 minuten
  • 60 minuten

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

  • 500 g

  • 10 g

    zout

  • 300 g

    water

  • 10 g

    ongezouten boter op kamertemperatuur

  • 10 g

    verse gist

  • 10 g

    maanzaad

  • 15 g

    zonnebloempitten

  • 15 g

    pompoenpitten

Bereiding

  1. Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi hem over de bloem. Giet nu het water bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg het zout toe. Kneed het verder tot een soepel deeg. Eenmaal het deeg is gevormd kan je de boter toevoegen. Kneed verder tot een soepel deeg.
  2. Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek.
  3. Duw de deegbol plat met je vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, het deeg moet steeds contact houden met het werkblad. Maak de bol nu langwerpig.
  4. Bevochtig de bovenkant van de deegbol goed met water. Duw de natte zijde in het mengsel van maanzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten.Vet de broodvorm in met wat boter. Leg het deeg er in, dek af met een keukenhanddoek en laat 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood af gedurende 40 tot 45 minuten. Haal het uit de oven, ontvorm en laat verder uitdampen op een rooster.

Tip!

Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie