Jagersbrood
- 15 minuten
- 40 minuten
- 1 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor 1 brood(jes)
-
500 g
-
15 g
verse gist
-
250 g
water
-
8 g
zout
-
20 g
ongezouten boter
-
100 g
cheddar kaar (geraspt)
-
30 g
ui
-
Scheutje olijfolie
Bereiding
- Versnipper de ui fijn, bak glazig en laat afkoelen.
- Kneed de bloem, gist, water en zout samen tot een soepel deeg. Laat de kneder 5 minuten kneden op stand 1. Voeg dan de boter toe en kneed nog 5 minuten op stand 2. Haal het deeg uit de kom, verdeel in stukjes, bestrooi met de kaas en stukjes ui. Duw terug samen en kneed even door met de hand.
- Smeer een kom goed in met olijfolie. Leg er je deegbol in en wrijf de bovenkant van het deeg ook in met olijfolie. Dek het af met een keukenhanddoek en laat 30 minuten rijzen.
- Strooi flink wat bloem op je werkblad. Verdeel het deeg in twee stukken en bol op. Laat 15 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
- Duw de bollen wat plat en bol nogmaals op.
- Snij twee stukken bakpapier, telkens 5 cm groter dan het deegstuk. Leg het bakpapier op een omgekeerde bakplaat of op een houten deegplankje. Hiermee kan je straks het deeg makkelijk op de bakplaat in de oven of op een broodbaksteen laten glijden.Leg de 2 deegstukken op het bakpapier. Dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
- Laat de oven voorverwarmen op 220°C. Bak je op een broodbaksteen dan moet deze minimaal 30 minuten mee voorverwarmen. Strooi met een zeef wat gewone bloem over de deegstukken. Geef nu voorzichtig met een scherp mes een insnijding van een halve cm diep dwars over het deeg. Schuif het deeg samen met het papier op je bakplaat of broodbaksteen.
- Zet de oven op 200°C en laat het brood 40 minuten bakken. Laat afkoelen op een rooster.
Tip!
Graag nog een meer uitgesproken smaak? Snipper dan 150 gr ongezouten spek fijn en bak aan in de pan. Dep het vet weg met keukenpapier en kneed het spek eveneens met de kaas en uitjes onder het deeg.
Wens je een nog krokantere korst? Laat dan een klein stenen schaaltje met wat keitjes in mee opwarmen in de oven. Giet bij het inovenen voorzichtig 50 ml water op de steentjes. Let op, want er komt onmiddellijk stoom vrij.Laat de laatste tien minuten je ovendeur op een klein kiertje staan. Stop hiervoor een mes tussen de deur. Opgelet sommige ovens laten dit niet toe. Ze stoppen met bakken als de deur op een kiertje staat!
Ben je niet zo goed in het opbollen dan kan je het brood ook laten rijzen in een rond rijsmandje of een ronde plastieken kom. Beiden wel eerst goed bestrooien met bloem. Zo voorkom je dat het deeg blijft kleven.