Maritozzi
- 30 minuten
- 15 minuten
- 1 uur 30 minuten
Recept in samenwerking met
Elle FoodIngrediënten
Voor 6 brood(jes)
-
400 g
-
20 g
verse gist
-
180 ml
lauwe plantaardige melk
-
50 g
poedersuiker
-
3 g
zout
-
1 e.l.
oranjebloesem
-
50 ml
olijfolie
-
zeste van een halve sinaasappel
Siroop
-
100 ml
water
-
75 g
poedersuiker
Afwerking
-
slagroom
-
frambozen, aardbeien, braambessen
Mix voor Koekebrood
De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een speciale mengeling met suiker, melk- en eigeelpoeder in de perfecte verhoudingen. Ideaal voor koekenbrood, zoete sandwiches, klaaskoeken … of als basis voor suiker- of rozijnenbrood.
Bereiding
- Giet een beetje lauwe melk (27-28 °C) in een kopje. Verkruimel de gist erin en roer met een lepel om de gist volledig op te lossen.
- Meng in de kom van een keukenrobot of in een grote mengkom de mix voor koekebrood, de suiker en het zout.
- Voeg geleidelijk het melk-gistmengsel, de rest van de melk en de oranjebloesem toe. Kneed in een keukenrobot met behulp van het haakhulpstuk of meng met de hand gedurende 5 minuten.
- Wanneer er zich een deeg begint te vormen, voeg je de olijfolie en sinaasappelzeste toe. Blijf minstens 5 tot 10 minuten kneden, in de keukenrobot of met de hand op een met bloem bestoven werkvlak, tot je een glad, elastisch deeg hebt.
- Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek af met een schone doek en laat ongeveer 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het deeg verdubbeld is in omvang.
- Wanneer het deeg gerezen is, leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit waarbij je het twee keer samenvouwt. Verdeel het deeg in 6 identieke stukken van elk ongeveer 120 g. Rol elk stuk deeg tot een bal zonder het deeg te hard te bewerken en rol het vervolgens lichtjes uit.
- Leg de deegballen op een beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze ver genoeg uit elkaar liggen zodat ze elkaar niet raken tijdens het rijzen. Dek af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Zodra hij warm is, plaats je de maritozzi ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze bol staan en goud kleuren aan de bovenkant.
-
Siroop
- Meng het water en de suiker in een kleine steelpan, en verwarm op een laag vuur om de suiker op te lossen en een stroperige textuur te verkrijgen.
-
Afwerking
- Haal de maritozzi uit de oven zodra ze gaar zijn en bestrijk ze onmiddellijk met de siroop, zonder ze te pletten zodat ze niet invallen. Laat een twintigtal minuten afkoelen.
- Maak met een scherp mes een inkeping in de maritozzi over de lengte zonder ze helemaal door te snijden. Vul de maritozzi met slagroom en strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel. Versier met rode vruchten of stukjes vers fruit.