Turks brood
- 25 minuten
- 15 minuten
- 1 uur 15 minuten
Ingrediënten
Voor 2 brood(jes)
-
450 g
-
260 g
water
-
10 g
verse gist
-
8 g
zout
-
8 g
fijne kristalsuiker
-
8 g
ongezouten boter op kamertemperatuur
-
1
ei losgeklopt met een e.l. water (eistrijksel) en maanzaad voor de afwerking
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Doe de bloem en de suiker in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet er nu het water bij en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten beginnen te mengen en het deeg zich begint te vormen voeg je de boter toe. Kneed het verder tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen. Verdeel het deeg in twee.
- Bebloem je werkblad en leg de 2 deegstukken erop. Duw ze elk plat tot een cirkel van ongeveer 2 cm dikte. Laat 15 minuten rijzen, afgedekt onder een keukenhanddoek.
- Leg de deegstukken op een bakplaat. Druk met je vinger vijf evenwijdige lijnen in het deeg. Draai het deeg een kwartslag en druk opnieuw vijf lijnen in het deeg zodat je een ruitjespatroon krijgt. Werk van binnen naar buiten en laat een rand vrij.Bestrijk met het eistrijksel en strooi er de maanzaden over.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Bak af gedurende 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
Tip!
Voor meer smaak kan je de maanzaden vooraf roosteren in de oven gedurende 5 minuten op 180°C. Je kan ook sesamzaden gebruiken of een mengeling van beide.
Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.