Ciabatta

  • 25 minuten
  • cooking icon 13 minuten
  • 25 uur 30 minuten
packshot_ciabatta

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

Wit brood 2kg NL

Bloem voor Wit brood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze bloem is een zorgvuldige mengeling van fijne tarwe voor een zachte, mooie en witte kruimstructuur. Lekker licht en smaakvol.

Bereiding

  1. Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet er nu het water bij en meng goed. Voeg het zout toe. Kneed het verder tot een soepel deeg.
  2. Voeg in kleine hoeveelheden van het extra water toe. Als al het water opgenomen is voeg dan ook de olijfolie toe. Laat afgedekt met een keukenhanddoek gedurende 30 minuten rijzen.
  3. Strooi wat bloem op je werkblad en leg het deeg er op. Duw het in een rechthoekige vorm. Rek het deeg wat uit en vouw dubbel op de langste kant. Draai het een kwartslag, rek nog eens uit en vouw dubbel. Dit herhaal je nog twee maal. In totaal vier keer uitrekken en dubbel vouwen. Dit wordt “stretch and fold” genoemd. Je zal voelen dat het deeg wat steviger is geworden hierdoor.
  4. Strijk een plastiek kom, best rechthoekig van vorm, in met olijfolie. Leg het deeg er in. Zet het deksel op de kom.Laat nu gedurende 24 uur rijzen in de koelkast.
  5. Bebloem je werkblad ruim met bloem en ‘giet’ het deeg er voorzichtig op. Rek het zachtjes uit tot een rechthoek met een dikte van 3 cm. Snij het in rechthoeken volgens de gewenste grootte. Bestrooi de deegstukken goed met bloem. Leg ze op een bakplaat en laat 60 minuten afgedekt onder een keukenhanddoek rijzen.
  6. Warm de oven voor op 240°C. Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 12 tot 13 minuten. Als je oven dit toelaat laat dan de laatste twee tot drie minuten de ovendeur op een kier staan. Zo kan de stoom ontsnappen en krijg je een krokantere korst. Haal uit de oven en laat de broden afkoelen op een rooster.

Tip!

Daar dit een zeer kleverig deeg wordt, werk je best met een keukenrobot

Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie