Ovenkoeken
- 25 minuten
- 10 minuten
- 1 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor 14 brood(jes)
-
510 g
-
300 g
water
-
10 g
verse gist
-
9 g
zout
-
10 g
reuzel of ongezouten boter op kamertemperatuur
-
bloem voor afwerking
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Verkruimel de gist in het water en voeg de bloem toe en meng. Voeg dan het zout toe. Begin nu te kneden. Eenmaal het deeg is gevormd voeg de reuzel of de boter toe. Kneed verder tot een soepel deeg.
- Laat afgedekt met een keukenhanddoek rijzen gedurende 30 minuten.
- Weeg deegbolletjes van 60 g af en bol ze op. Dek af met een keukenhanddoek en laat 10 minuten rusten.
- Strooi nu een mooie laag bloem op het werkblad. Leg de deegbolletjes in de bloem en duw ze plat tot ronde schijven. Schik ze op een bakplaat. Prik gaatjes in de bovenkant van de deegschijven met een vork. Je kan er nog wat extra bloem op zeven als afwerking. Laat ze nu afgedekt onder een keukenhanddoek rijzen voor 60 minuten.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag de temperatuur nu op 200°C. De ovenkoeken gedurende 8 tot 10 minuten bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Tip!
De kunst is dat de broodjes uitgebakken zijn maar toch nog wit zien aan de buitenkant. Dus hou de ovenkoeken in de gaten tijdens het bakken.