Zesgranentijgerbrood

 • 25 minuten
 • cooking icon 40 minuten
 • 1 uur 30 minuten
foto-tigres

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

Tijgerpap

 • 20 g

  Anco rijstemeel of paneermeel

 • 40 g

  water

 • 2 g

  verse gist

 • 2 g

  fijne kristalsuiker

 • 2 g

  arachideolie

 • snuifje zout

6-granen brood 2kg NL

Mix voor 6 granenbrood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze bloemmix zit barstensvol vitaminen (A, B en E), mineralen en vezels. Een echte karaktervolle bloem op basis van tarwe, rogge, haver, maïs, gerst en spelt - aangevuld met soja.

Bereiding

 1. Tijgerpap

 2. Meng het paneermeel of rijstemeel met de helft van het (koud) water. Kook de rest van het water in een klein pannetje. Giet het papje bij het kokende water laat even opkoken. Laat afkoelen. Voeg nu de gist, de suiker en het zout toe. Roer goed los. Laat een 30 minuten rijzen. Net voor gebruik de olie toevoegen en goed onder roeren.
 3. Deegbereiding

 4. Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet nu het water bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten mengen en het deeg zich begint te vormen kan je de boter toevoegen. Kneed verder tot een soepel deeg. Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek.
 5. Duw de deegbol plat met je vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad. Maak de bol nu langwerpig.
 6. Boter de bakvorm goed in en leg het deeg erin. Dek af onder een keukenhanddoek en laat gedurende 20 minuten rijzen.
 7. Roer de lucht uit het tijgerpapje. Smeer de bovenkant van het brood in met het papje. Gebruik hiervoor een borsteltje. Laat het brood, onafgedekt, nog ruim 40 minuten rijzen.
 8. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de bakvorm op een ovenplaat en schuif in de oven. Bak gedurende 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven. Laat even afkoelen en haal het brood uit de bakvorm. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Tip!

Door het tijgerpapje gaat het brood eerder kleuren. Haal het dus niet te snel uit de oven want anders heb je kans dat het brood niet volledig is uitgebakken.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie