Tafelbroodjes met kruiden
- 25 minuten
- 12 minuten
- 1 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor 8 brood(jes)
-
250 g
-
5 g
zout
-
150 g
water
-
5 g
ongezouten boter of reuzel
-
5 g
verse gist
-
10 g
mengeling van verse kruiden (peterselie, bieslook, kervel, tijm,…)
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet er nu het water bij en meng goed. Voeg het zout toe. Kneed het verder tot een soepel deeg. Eenmaal de ingrediënten beginnen te mengen en het deeg zich begint te vormen de boter toevoegen. Versnipper de tuinkruiden en kneed op het einde onder het deeg.
- Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt onder een keukenhanddoek rijzen op een warme plaats.
- Verdeel het deeg in stukjes van 50 g. Bol op, dek ze af met een keukenhanddoek en laat 10 minuten rusten.
- Duw de bollen plat met je vlakke hand. Duw ieder stukje deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de vouwen onderaan komen te liggen. Leg je hand rond de bollen en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad.
- Leg de bollen op een bakplaat en laat afgedekt onder een keukenhanddoek 60 minuten rijzen.
- Verwarm je oven voor op 220°C. Schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes af gedurende 12 minuten. Haal ze uit de oven en laat uitdampen op een rooster.
Tip!
Je kan hiervoor ook bloem voor spelt brood of zesgranenbloem gebruiken.
Experimenteer eens door het water te vervangen door groentesoep of bouillon.
Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.