Wit busbrood
- 25 minuten
- 45 minuten
- 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor 1 brood(jes)
-
500 g
-
10 g
zout
-
12 g
verse gist
-
300 g
water
-
10 g
ongezouten boter op kamertemperatuur of reuzel
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Doe de bloem in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet nu het water bij de bloem en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten beginnen te mengen en het deeg zich begint te vormen kan de boter (of reuzel) worden toegevoegd. Kneed verder tot een soepel deeg.
- Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt onder een keukenhanddoek rijzen op een warme plaats.
- Duw de deegbol plat met de vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de zijkanten naar binnen. Draai het nu een kwartslag en plooi opnieuw de zijkanten naar binnen. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je handen ronddraaien de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad. Maak de bol nu langwerpig.
- Vet de bakvorm in met wat boter. Leg het deeg erin, dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood af gedurende 40 tot 45 minuten. Haal het uit de oven, ontvorm en laat verder uitdampen op een rooster.
Tip!
Een wit busbrood is een basisbrood. We bakken het af in een bakvorm. Het ideale brood voor de beginnende thuisbakker.
Voor een goed krokante korst kan je wat stoom toevoegen. Zet hiervoor een kommetje met keitjes in de oven. Laat dit mee opwarmen. Net na het inovenen giet je dan een halve koffietas water op de steentjes. Let op dat je je niet gaat verbranden aan de stoom.