Krokante en luchtige pistolets

  • 15 minuten
  • cooking icon 20 minuten
  • 1 uur 20 minuten
Pistolet

Ingrediënten

Voor 16 brood(jes)

  • 500 g

  • 220 g

    koud water

  • 5

    ijsblokjes

  • 30 g

    verse gist

  • 30 g

    ongezouten boter (in blokjes)

  • 17 g

    broodverbeteraar

  • 8 g

    zout

Wit brood 2kg NL

Bloem voor Wit brood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze bloem is een zorgvuldige mengeling van fijne tarwe voor een zachte, mooie en witte kruimstructuur. Lekker licht en smaakvol.

Bereiding

  1. Doe de ijsblokjes in een maatbeker en overgiet met koude water tot je in totaal 300 g bekomt. Laat alles staan tot al het ijs gesmolten is.
  2. Doe alle ingrediënten in een mengkom van een keukenrobot. Zorg ervoor dat het zout en de gist niet direct in contact komen met elkaar. Voeg het ijswater toe aan de kom.
  3. Kneed het deeg gedurende 5 min met de kneedhaak van de keukenrobot op lage snelheid. Controleer dat alle ingrediënten goed gemengd en opgenomen zijn in het deeg en kneed opnieuw gedurende 5 min op een iets hogere snelheid (stand 2).
  4. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat gedurende 20 min rusten.
  5. Doe het deeg uit de kom, duw het plat zodat alle lucht er uit is, en verdeel in 16 bolletjes van 53 g.
  6. Bol de deegbolletjes op en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Wil je losse pistolets, leg ze dan minstens 7 cm van elkaar. Wil je een figuur vormen, leg ze dan maximaal 4 cm van elkaar.
  7. Dek af plastiekfolie of een keukenhanddoek en laat gedurende 60 min rijzen op kamertemperatuur
  8. Verwarm de oven voor op 240°C. Benevel de pistolets met water, zet in de oven en voeg stoom toe. In de tip kan je lezen hoe je dit kan doen. Verlaag de temperatuur naar 200°C en bak gedurende 15-20 min.
  9. Steek een houten lepel tussen de ovendeur (opgelet dat de oven dan niet uit valt) na 12 min. Hierdoor kan de stoom weg trekken.
  10. Haal uit de oven en laat onmiddellijk afkoelen op een rooster.

Tip!

  • Wens je een nog krokantere korst? Laat dan een klein stenen schaaltje met wat keitjes in mee opwarmen in de oven. Giet bij het inovenen voorzichtig 50 ml water op de steentjes. Let op, want er komt onmiddellijk stoom vrij.

  • Wil je tijgerpistolets maken? Bestrijk de pistolets dan na het opbollen en voor de laatste rijs met een tijgerpapje. In het recept van ons zesgranentijgerbrood ontdek je hoe je dit moet maken: https://www.soubry.be/nl/consumenten/recipes/bloem/zesgranentijgerbrood

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie