Luipaardbrood
- 35 minuten
- 45 minuten
- 1 uur 50 minuten
Ingrediënten
Voor 1 brood(jes)
-
450 g
Wit deeg
-
250 g
bloem voor koekebrood
-
120-130 g
water
-
30 g
ongezouten boter
-
5 g
zout
-
15 g
verse gist
Bruin deeg
-
200 g
bloem voor koekebrood
-
100 g
water
-
3 g
zout
-
10 g
verse gist
-
20 g
ongezouten boter
-
10 g
cacaopoeder
-
10 g
bruine suiker
Afwerking
-
1
ei
-
50 g
ongezouten boter (gesmolten)
Mix voor Koekebrood
De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een speciale mengeling met suiker, melk- en eigeelpoeder in de perfecte verhoudingen. Ideaal voor koekenbrood, zoete sandwiches, klaaskoeken … of als basis voor suiker- of rozijnenbrood.
Bereiding
-
Wit deeg
- Kneed de bloem, gist, water en zout samen tot een soepel deeg. Laat de kneder 5 minuten kneden op stand 1. Voeg dan de boter toe en kneed nog 5 minuten op stand 2. Bol dit deeg op en laat 30 minuten rijzen onder een keukenhanddoek.
-
Bruin deeg
- Kneed ondertussen een deeg van de ingrediënten voor het bruine deeg op dezelfde manier. Voeg ook hier de boter pas toe halfweg de kneedtijd. Bol dit deeg op en laat 30 minuten rijzen onder een keukenhanddoek.
-
Bereiding
- Neem van het witte deeg een stuk van ongeveer 120 g. Verdeel de overschot in 5 stukken van ongeveer 60 g. Bol alles apart op en laat 5 minuten afgedekt rusten. Verdeel het bruine deeg ook in 5 stukken van elk 70 g. Bol ook elk deel op en laat 5 minuten afgedekt rusten.
- Rol de 5 witte en de 5 bruine bolletjes uit tot strengen zo lang als je bakblik. Laat even rusten en rol dan nogmaals tot de juiste lengte.
- Rol de witte deegbol van 120 g uit tot een ovaal. Leg hierop afwisselend 2 witte en 2 bruine strengen naast elkaar. Duw lichtjes tegen mekaar.Maak nu een tweede laag boven de eerste idem als vorige maar begin nu met een bruine streng. Zodat je een dambordpatroon krijgt. Leg ten slotte de twee laatste strengen bovenaan.
- Drapeer nu de ovalen deeglap voorzichtig rond de deegstrengen en vorm tot een brood. Vet een bakvorm in met boter en leg het deeg er met de naad naar onder in. Laat afgedekt met een keukenhanddoek 60 minuten rijzen.
- Strijk het deeg dun in met het eistrijksel (ei + water losgeklopt). Schuif het bakblik in een voorverwarmde oven van 180°C en laat bakken gedurende 40 tot 45 minuten. Haal het brood uit het bakblik en leg op een rooster om af te koelen. Strijk onmiddellijk in met de gesmolten boter.