Kerstboompjes
- 30 minuten
- 10 minuten
- 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor 10 brood(jes)
-
500 g
-
10 g
zout
-
2
eierdooiers
-
225 g
volle melk
-
50 g
fijne kristalsuiker
-
60 g
ongezouten boter op kamertemperatuur
-
35 g
verse gist
-
1
ei losgeklopt met een tbsp water (eistrijksel)
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Verkruimel de gist in de melk en roer de eierdooiers erdoor. Voeg de bloem en de suiker toe en meng goed. Voeg het zout toe. Doe de boter er pas bij als het deeg gevormd is. Kneed het verder tot een soepel deeg. Met de vliestest kan je controleren of het deeg klaar is.
- Rol het deeg op een vel bakpapier langwerpig uit tot een lap van anderhalve cm dik. Laat 30 minuten afgedekt onder een keukenhanddoek of plastiek rusten in de koelkast.
- Rol het deeg verder uit tot een rechthoekige deeglap van 12 tot 15 cm breed en 1 cm dik. Verdeel met een scherp mes in driehoeken. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de driehoeken. Leg ze niet te dicht tegen elkaar want ze gaan nog rijzen. Laat afgedekt onder een keukenhanddoek of plastiek rijzen gedurende 60 minuten.
- Net voor het inovenen bestrijk je de driehoekjes dun in met het eistrijksel. Vorm de takken door schuin in te snijden met een schaar. Je kan ze lichtjes bestrooien met kristalsuiker of bakvaste chocoladedruppels.
- Verwarm de oven voor op 240°C. Laat 8 tot 10 minuten bakken. De boompjes zijn klaar als ze een mooie bruine kleur hebben.Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Tip!
Net voor het opdienen kan je ze nog lichtjes bestrooien met bloemsuiker voor een echt winters effect.