Kerststol
- 30 minuten
- 35 minuten
- 1 uur 50 minuten
Ingrediënten
Voor 2 brood(jes)
-
500 g
-
30 g
verse gist
-
220 g
water
-
45 g
ongezouten boter
-
9 g
zout
-
40 g
hazelnoten
-
80 g
rozijnen
-
100 g
gekonfijte vruchten mengeling
-
200 g
marsepein (50% amandelen)
-
1
ei
-
50 g
ongezouten boter (gesmolten)
-
Bloemsuiker
Mix voor Koekebrood
De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een speciale mengeling met suiker, melk- en eigeelpoeder in de perfecte verhoudingen. Ideaal voor koekenbrood, zoete sandwiches, klaaskoeken … of als basis voor suiker- of rozijnenbrood.
Bereiding
-
Voorbereiding
- Rooster de hazelnoten 10 minuten op 180°C. Hak daarna in grove stukken.
- Week de rozijnen 30 minuten in water. Giet het water af en dep de rozijnen droog. Wil je “the real thing” laat ze dan weken in rhum.
- Kneed de marsepein even door en maak 2 worstjes van 20 cm lang.
- Klop het extra ei los met een soeplepel water tot een eistrijksel
-
Bereiding
- Kneed de bloem, gist, water en zout samen tot een soepel deeg. Laat de kneder 5 minuten kneden op stand 1. Voeg dan de boter toe en kneed nog 5 minuten op stand 2.
- Verdeel het deeg in stukjes en strooi er de hazelnootstukjes, rozijnen en geconfijte vruchten over. Duw alles samen tot een grote deegbol en kneed nog even door met de hand. Verdeel het deeg in twee bollen. Bol goed op en laat afgedekt onder een keukenhanddoek 20 minuten rijzen.
- Duw de deegbollen wat uit tot een ovaal van ongeveer 30 cm lang. Strijk het onderste deel van de deeglap in met eistrijksel. Leg in het midden de rol marsepein en vouw de deeglap dicht. Duw de naad lichtjes aan daar waar het eistrijksel is.
- Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een keukenhanddoek ongeveer 60 minuten rijzen.
- Bak de stollen in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 tot 35 minuten. Haal ze uit de oven en strijk ze onmiddellijk in met gesmolten boter. Laat afkoelen op een rooster. Bestrooi net voor het opdienen rijkelijk met bloemsuiker.
Tip!
Gebruik raftisnow in plaats van bloemsuiker. Raftisnow gaat niet snel smelten. Deze kan je vinden in de hobbybakwinkel.