Rozijnenbrood

  • 30 minuten
  • cooking icon 45 minuten
  • 1 uur 60 minuten
packshot_rozijnenbrood

Ingrediënten

Voor 1 brood(jes)

  • 325 g

  • 6 g

    zout

  • 140 g

    volle melk

  • 30 g

    fijne kristalsuiker

  • 50 g

    ongezouten boter op kamertemperatuur

  • 25 g

    verse gist

  • 150 g

    rozijnen

  • 1

    ei losgeklopt met een e.l. water (eistrijksel)

Koekebrood 2kg NL

Mix voor Koekebrood

De variëteiten bloem voor brood van Soubry zijn speciaal ontwikkeld om een perfect resultaat te bekomen bij het broodbakproces, ook bij broodmachines die een zeer sterke bloemkwaliteit eisen. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Deze vormen een garantie voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Deze bloemsoorten vormen de basis waar je zelf nog water, gist, zout en in functie van het recept andere ingrediënten dient aan toe te voegen. Deze mix vormt een speciale mengeling met suiker, melk- en eigeelpoeder in de perfecte verhoudingen. Ideaal voor koekenbrood, zoete sandwiches, klaaskoeken … of als basis voor suiker- of rozijnenbrood.

Bereiding

  1. Voorbereiding

  2. Laat de rozijnen 30 minuten weken in lauw water. Giet het water af en leg ze op een keukenhanddoek. Dep ze droog.
  3. Deegbereiding

  4. Doe de bloem in een mengkom, verkruimel de gist en voeg toe. Giet de melk er bij en meng goed. Voeg het zout en de suiker toe. Begin te kneden. Doe de boter er pas bij als de ingrediënten beginnen te mengen en het deeg zich begint te vormen. Kneed het verder tot een soepel deeg.
  5. Breek nu het deeg in een tiental stukjes en strooi er de rozijnen op. Duw alles terug samen tot een bol en kneed nog even door. Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek.
  6. Duw het deeg plat met de vlakke hand. Duw het deeg tot een vierkant en plooi de hoeken om naar het midden van het deeg. Draai het nu om zodat de naad onderaan komt te liggen. Leg je handen rond de bol deeg en duw terwijl je je hand ronddraait de zijkanten naar onderen toe. Hef je handen niet op, ze moeten steeds contact houden met het werkblad.
  7. Boter een bakvorm goed in met boter. Leg je deeg nu met de naad naar onder in de bakvorm. Dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200°C. Strijk de bovenkant van het deeg dunnetjes in met het eistrijksel. Zet de bakvorm in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C. Bak af gedurende 40 tot 45 minuten.Haal de bakvorm uit de oven. Laat even afkoelen en haal het brood dan uit de bakvorm. Laat het nu verder afkoelen op een rooster.

Tip!

  • Je kan ook krenten gebruiken of een mengeling van beide. Probeer dit recept ook eens met gedroogde veenbessen.

  • Dreigt het brood bovenaan te donker te worden in de oven, leg dan de laatste 5 minuten een stuk aluminiumfolie op het brood.

Gerelateerde recepten

Bekijk alle recepten

Schrijf je in voor meer bak-inspiratie