Monkey bread
- 20 minuten
- 40 minuten
- 30 minuten
Recept in samenwerking met
Elle FoodIngrediënten
Voor 4 brood(jes)
-
350 g
-
15 g
verse gist
-
50 g
lauwwarm water
-
140 g
plantaardige melk
-
50 g
gesmolten margarine
-
30 g
lichte basterdsuiker
-
1 t.l.
vanille-extract
-
1 t.l.
kaneelpoeder
-
1 g
zout
Garnituur
-
100 g
gesmolten margarine
-
80 g
bruine suiker
-
80 g
lichte basterdsuiker
-
2 e.l.
kaneelpoeder
-
50 g
pure chocolade (in stukjes)
Afwerking
-
1
handje geroosterde pecannoten
-
10 g
poedersuiker
-
20 g
plantaardige melk
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Giet het lauwwarme water in een kopje, verkruimel de gist erin en roer met een houten lepel tot de gist volledig is opgelost.
- Meng in een kom de gesmolten margarine met de suiker en het vanille-extract. Zet opzij.
- Meng de bloem, de kaneel en het zout in een grote mengkom.
- Giet geleidelijk en al roerend het gistpapje erbij en daarna de melk. Voeg het margarine-suikermengsel toe en roer om met een lepel. Zodra zich een deeg begint te vormen, leg je het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed je het in 5 à 10 minuten met de hand tot een glad, elastisch deeg.
- Vorm een bal van het deeg en leg die in een licht met boter ingevette kom. Dek het deeg af met een schone doek en laat 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume verdubbeld is.
- Maak ondertussen het garnituur waar je de deegballetjes in gaat dompelen. Giet de gesmolten margarine in een kom. Meng in een andere kom de bruine suiker, de lichte basterdsuiker en de kaneel. Hak de chocolade in stukjes.
- Vet een cakevorm royaal in (gebruik een tulbandvorm of een vergelijkbare vorm).
- Wanneer het deeg in omvang is verdubbeld, leg je het op een licht met bloem bestoven werkvlak. Maak het deeg plat door het tweemaal dubbel te vouwen. Vorm een bal en snijd die in tweeën. Snijd vervolgens elk deel weer in tweeën. Doe zo verder tot je uiteindelijk een veertigtal kleine stukjes hebt. Rol elk stuk tot een balletje zonder het deeg verder te bewerken.
- Dompel de deegballetjes één voor één in de gesmolten margarine en rol ze daarna door het suiker-kaneelmengsel zodat ze helemaal bedekt zijn. Vul de cakevorm kriskras met de balletjes: schik ze in onregelmatige lagen en garneer met stukjes chocolade tussen elke laag. Dek de cakevorm af met een handdoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet de cakevorm 35 à 40 minuten in het midden van de oven en bak tot het deeg mooi gerezen en gekaramelliseerd is. Haal de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Keer dan om op een schaal om de cake uit de vorm te halen. Laat nog een paar minuutjes afkoelen.
-
Afwerking
- Maak het glazuur door de poedersuiker en de melk te mengen in een kommetje. Bedruip de cake met het glazuur en versier met pecannoten