Worstenbrood
- 30 minuten
- 20 minuten
- 1 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor 10 brood(jes)
-
300 g
-
6 g
zout
-
120 g
volle melk
-
5 g
fijne kristalsuiker
-
75 g
ongezouten boter
-
12 g
verse gist
Gehakt
-
450 g
gemengd gehakt (rund/varken)
-
75 g
ei (gebruik hiervoor 2 eieren, de rest gebruiken we straks als eistrijksel)
-
40 g
paneermeel
-
Zout, peper, nootmuskaat, worcestersaus
Bloem voor Wit brood
Bereiding
-
Voor het gehakt
- Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kruiden naar smaak. Verdeel het in 10 stukken en maak worsten. Plaats in de koelkast.
-
Deegbereiding
- Doe de bloem en de suiker in een mengkom. Breek de gist en strooi over de bloem. Giet nu de melk bij de bloem en meng goed. Voeg het zout toe. Eenmaal de ingrediënten beginnen te mengen en het deeg zich begint te vormen voeg je de boter toe. Kneed verder tot een soepel deeg.
- Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek op een warme plaats.
- Verdeel het deeg in 10 stukjes. Bol ieder stukje op en laat afgedekt met een keukenhanddoek 10 minuten rusten.
- Bestrooi je werkblad met een weinig bloem. Rol iedere deegbol uit met de deegrol tot een ovalen deeglapje. Pak de worst in met de deeglap. Zorg dat het deeg de worst goed omsluit. Druk de naden lichtjes aan. Schik ze op een bakplaat met de naad onderaan en laat afgedekt onder een keukenhanddoek 60 minuten rijzen.
- Voeg een paar druppels water toe aan de rest van het ei. Strijk met dit mengsel je worstenbroden lichtjes in. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 210°C gedurende 18 tot 20 minuten.
Tip!
Je kan deze broodjes heel goed, verpakt in huishoudfolie, invriezen. Laat ze dan voor gebruik ontdooien en bak ze nog eens 8 tot 10 minuten op 170°C.
Gebruik je fantasie en verrijk je gehakt met stukjes zongedroogde tomaten, licht aangebakken kleine stukjes paprika of extra tuinkruiden.