Suikerbrood
- 25 minuten
- 40 minuten
- 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor 1 brood(jes)
-
325 g
-
6 g
zout
-
140 g
volle melk
-
30 g
fijne kristalsuiker
-
50 g
ongezouten boter op kamertemperatuur
-
25 g
verse gist
-
125 g
parelsuiker
-
10 g
gesmolten boter
-
1
ei losgeklopt met een e.l. water (eistrijksel) en wat parelsuiker voor de afwerking.
Bloem voor Wit brood
Bereiding
- Doe de bloem in een mengkom, verkruimel de gist en voeg toe. Giet de melk er bij en meng goed. Voeg het zout en de suiker toe. Begin te kneden. Doe de boter er pas bij als het deeg gevormd is. Kneed het verder tot een soepel deeg. Hou 100g van het deeg apart en bol op. Roer de parelsuiker door de 10g gesmolten boter.
- Breek nu de rest van het deeg in stukjes en strooi er het suiker-boter mengsel op. Duw samen tot een bol en kneed nog even door. Bol het deeg op. Laat beide deegbollen 30 minuten afgedekt rijzen.
- Duw nu beide degen plat met de vlakke hand, zo worden de gasbellen gelijkmatigerverdeeld. Rol het kleinste deegbolletje met een deegrol uit tot een lap.Bol het deeg met de parelsuiker goed op en verpak het dan in de lap en vouw toe.
- Leg je deeg nu met de naad naar onder op een bakplaat. Dek af met een keukenhanddoek en laat 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Strijk de bovenkant van het deeg dunnetjes in met het eistrijksel. Maak nu voorzichtig een insnede bovenaan het deeg. Strooi nog een weinig parelsuiker in de insnede. Zet de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C. Bak af gedurende 35 tot 40 minuten.Haal de bakplaat uit de oven. Laat het suikerbroodje afkoelen op een rooster.